Femtonde januari 2012

En av mina största rädslor inför ett eventuellt författarskap är vad människor i min närhet ska tänka om mig när de läser min bok. Inte vad de ska tycka om boken alltså, utan om mig som person. Författaren bakom alltihop. För jag vet att mina "kollegor" på skrivarlinjen vet att skilja på vad som är fiktion och nedskrivet och vem personen som skrivit ned alltihop är. Att bara för att någonting händer i boken så betyder det inte att det nödvändigtvis har hänt mig och så vidare.

Men hur är det med dem som känner mig, men inte mitt författarjag? Kommer de att kunna skilja på det jag fantiserat ihop och beskriver i boken från det jag själv upplevt i mitt liv. För det är långt ifrån allt som jag tagit ifrån egna erfarenheter. Sedan är det klart att man lägger in vissa bitar ifrån sitt liv. Vissa känslor, ögonblick, tankar, åsikter och så vidare. Men det finns så otroligt mycket mer som egentligen är rent påhitt.

Jag oroar mig till exempel över vad mina föräldrar ska tänka ifall jag beskriver karaktärer med dålig uppväxt, frånvarande föräldrar etc. Kommer de att tro att det betyder att jag, författaren, har haft en dålig barndom? Eller kan de skilja mitt eget liv ifrån mina karaktärers fiktiva liv? Jag hoppas verkligen det.

Sedan slås jag ibland av vilka likheter mina karaktärer har med mig som författare, ibland helt omedvetet ifrån min sida. För lite av sig själv pyttsar man ju alltid in, det går inte att komma ifrån. Både mina bra och dåliga sidor får komma fram i text, men smälts ihop med en hel hög med påhittade saker. Och det är väl det som är tjusningen med att skriva. Att man får skapa nya liv och människor och ge dem den bakgrund och framtid som man själv vill att de ska ha. Man vårdar dem och man plågar dem och man känner med dem som om de vore alldeles här intill.

För visst bär man dem nära sitt hjärta, håller dem i handen som om de satt bredvid en på stolen.
Eller hur, G?

Kommentarer
Postat av: Amy

Känner igen mig otroligt mycket i detta inlägg om just rädslan för vad mina närmaste skulle tycka och tänka och hur lätt det är att missförstånd uppstår. Det är delvis på grund av det jag har valt att skriva min bok anonymt får se hur det blir i framtiden när jag skrivit klart. Känns lite som om att man lever ett dubbelliv just nu :)

2012-04-16 @ 20:18:02
URL: http://amyw.spotlife.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0